





April 4th, 2022

Dear ASCE student chapters of the Pacific Northwest Student Conference:

Thank you to all who have completed the individual participant registration on time. We are very excited to connect with you virtually and wish your student teams all the best in your upcoming competitions! The Symposium will also be open for the general public to support you in your competitions; registration information is provided within.

This Mailer IV provides updated information regarding the 2022 ASCE Pacific Northwest Student Symposium, to be held virtually on April 27th-29th, 2022. Information includes:

- Symposium Slack
- Pop-up Leadership Shop
- Detailed schedule & links
- Keynote Speaker
- Awards
- Competition dates reminder

Please carefully read through this Mailer and forward copies to the appropriate members of your student chapter.

Receipt of this Mailer must be confirmed using the link within by April 11th.

If you have any questions or comments, please send us an email at ubc.asce@gmail.com. All questions and answers concerning the events, rules, etc. will be posted on our website: studentsymposium.asce.org/pacific-northwest

We look forward to seeing you at the 2022 Pacific Northwest Student Symposium and providing you an opportunity to engage with other student chapters and ASCE Region Leadership.

Sincerely,

Frederick Heere Beverley Ng

Co-President & Symposium Co-Chair
UBC ASCE Student Chapter

Co-President & Symposium Co-Chair
UBC ASCE Student Chapter



Receipt Confirmation

Please use this <u>link</u> to confirm that your university has received Mailer IV. Receipt confirmation is due **April 11**th.

Public Registration

Members of the public including other students, faculty, alumni, and all others who may be interested in joining the Symposium are welcome to register free of charge using this <u>link</u> to be added to a mailing list. Other than the captains and business meetings, all events are open to the public. We encourage you to invite your peers to support you during the presentations and participate in the networking events.

Symposium Format

With the Symposium being held completely online, events will be hosted using Remo and Zoom. Event links will be posted to the website in the upcoming weeks and presentations will be automatically accessible to the public. Information will also be emailed directly to each registered participant.

Each registered school will receive a package with items to be distributed to each registered individual participant. Please anticipate the delivery of these packages to the shipping address each school has provided us one to two weeks prior to the Symposium dates.

We would like to extend an invitation to the public beyond registered participants. Please feel free to invite your peers or others to support you during your competitions. **Anyone is welcome to attend workshops and networking, as well as the awards ceremony.** Zoom and Remo event links will be sent by email to each registered participant.



Slack

To facilitate direct communications between participants and share updates from us to everyone, we have created a Slack server for the Symposium.

Please share this <u>link</u> with all participants from your university and ask them to join.

As announcements specific to each competition may be made, please join the channels for each competition you are participating in or would like to watch. Members of the public beyond registered participants who would like to attend the Symposium are welcome to join as well.

Pop-up Leadership Shop

Claris Rivera, a member of the ASCE Committee on Student Members, will be presenting a series of Pop-up Leadership Shops during the Symposium. All participants and the public are welcome to attend and will gain knowledge in leadership, running successful student chapters, and building professional skills. For those of you who have attended previous years' Workshops for Student Chapter Leaders hosted by ASCE at the Society level, the Pop-up Leadership Shop provides similar types of professional development content.

Keynote Speaker - Awards Ceremony



Omar Swei joined the Department of Civil Engineering at UBC as an Assistant Professor in 2018. He received his graduate training at MIT in the Department of Civil & Environmental Engineering and Engineering Systems Division and was a recipient of a U.S. Fulbright grant for the 2016-2017 academic year. His research broadly centres on the development and implementation of operations research methods to improve the design and maintenance of infrastructure systems. This work emphasises the development of optimal infrastructure management policies under uncertainty and improving the economic performance and environmental sustainability of existing

infrastructure assets. Omar is excited to share career advice and opportunities for engineers, stemming from his own experiences and those he has mentored.



Symposium Schedule

The Symposium will be held from the evening of Wednesday, April 27th to the evening of Friday, April 29th, 2022. Please see the detailed schedule <u>here</u>, which includes the order and presenting times for each school participating in competitions.

The schedule is shown below with all times in PDT.

TIME	WEDNESDAY	THURSDAY		Friday
9:00 AM				
9:30 AM				
10:00 AM			Concrete Canoe Presentations	Student Paper Competition Presentations
10:30 AM			Presentations	
11:00 AM				
11:30 AM				
12:00 PM		Lunch Social & Raffle		
12:30 PM		Prizes		
1:00 PM				
1:30 PM			Sustainable Solutions Competition	
2:00 PM			Presentations	
2:30 PM				
3:00 PM		Pop Up 1: Time		Pop Up 3: Networking
3:30 PM		Management		that Works
4:00 PM				
4:30 PM			Environmental	
5:00 PM	Opening		Competition Presentations	
5:30 PM	Opening			
6:00 PM	Business Meeting	Pop Up 2: Communicating		Awards Ceremony
6:30 PM		Effectively		
7:00 PM		Happy Hour / Networking		
7:30 PM	Captain's Meetings			
8:00 PM				
8:30 PM				



Concrete Canoe

	Concrete Canoe					
Time	School	Format				
9:00 am	Introduction					
9:05 am		Presentation (5 mins)				
9:10 am	Gonzaga	Q&A (7 mins)				
9:15 am						
9:20 am	Evalu	ation (8 mins)				
9:25 am		Presentation (5 mins)				
9:30 am	OSU	Q&A (7 mins)				
9:35 am						
9:40 am	Evaluation (8 mins)					
9:45 am		Presentation (5 mins)				
9:50 am	UAF	Q&A (7 mins)				
9:55 am		Q&A (7 mins)				
10:00 am	Evaluation (8 mins)					
10:05 am		Presentation (5 mins)				
10:10 am	UBC	Q&A (7 mins)				
10:15 am						
10:20 am	Evaluation (8 mins)					
10:25 am	5-Minute Break					
10:30 am		Presentation (5 mins)				
10:35 am	MSU	OSA (7 mins)				
10:40 am		Q&A (7 mins)				
10:45 am	Evaluation (8 mins)					
10:50 am		Presentation (5 mins)				
10:55 am	UW	Q&A (7 mins)				
11:00 am						
11:05 am	Evaluation (8 mins)					
11:10 am		Presentation (5 mins)				
11:15 am	UVIC*	OSA (7:)				
11:20 am		Q&A (7 mins)				
11:25 am	Evaluation (8 mins)					
11:30 am	Closing					
11:35 am	Judges Deliberation (25 mins) (If needed)					
11:40 am						
11:45 am						
11:50 am						
11:55 am						



Sustainable Solutions

Sustainable Solutions					
Time	School	Format			
1:00 pm	Introductions				
1:05 pm					
1:10 pm					
1:15 pm	PSU	Presentation (7mins)			
1:20 pm		Q&A (5 mins)			
1:25 pm	Transition (8 mins)				
1:30 pm	UP	Presentation (7mins)			
1:35 pm	UF	Q&A (5 mins)			
1:40 pm	Clo	sing (0 mins)			
1:45 pm	Closing (8 mins)				
1:50 pm	Judges Deliberation (30 mins)				
1:55 pm					
2:00 pm					
2:05 pm					
2:10 pm					
2:15 pm					



Environmental

Environmental					
Time	School	Format			
4:00 pm					
4:05 pm	Introductions				
4:10 pm					
4:15 pm	UI	Presentation (5 mins)			
4:20 pm	OI .	Q/A (5 mins)			
4:25 pm	Transition (5 mins)				
4:30 pm	UP	Presentation (5 mins)			
4:35 pm	UF	Q/A (5 mins)			
4:40 pm	Transition (5 mins)				
4:45 pm	Carroll	Presentation (5 mins)			
4:50 pm	Carron	Q/A (5 mins)			
4:55 pm	Transition (5 mins)				
5:00 pm	Gonzaga	Presentation (5 mins)			
5:05 pm	GUIIZaga	Q/A (5 mins)			
5:10 pm	Transition (5 mins)				
5:15 pm	PSU	Presentation (5 mins)			
5:20 pm	F30	Q/A (5 mins)			
5:25 pm	Closing				
5:30 pm	Judges Deliberation (20 mins)				
5:35 pm					
5:40 pm					
5:45 pm	Judges Deliberation (30 mins)				
5:50 pm					
5:55 pm					



Paper Competition

Student Paper				
Time	School	Format		
9:00 am	li	ntroduction		
9:05 am	UAF	Presentation (5 mins)		
9:10 am	UAF	Q/A (5 mins)		
9:15 am	Trar	nsition (2 mins)		
9:17 am	Conzaga	Presentation (5 mins)		
9:22 am	Gonzaga	Q/A (5 mins)		
9:27 am	Trar	nsition (2 mins)		
9:29 am	OIT	Presentation (5 mins)		
9:34 am	OH	Q/A (5 mins)		
9:39 am	Trar	nsition (2 mins)		
9:41 am	UP	Presentation (5 mins)		
9:46 am	UP	Q/A (5 mins)		
9:51 am	Trar	nsition (2 mins)		
9:53 am	MSU	Presentation (5 mins)		
9:58 am	IVISO	Q/A (5 mins)		
10:03 am	Transition (2 mins)			
10:05 am	UW	Presentation (5 mins)		
10:10 am	OVV	Q/A (5 mins)		
10:15 am	15-	Minute Break		
10:30 am	Carroll	Presentation (5 mins)		
10:35 am	Carron	Q/A (5 mins)		
10:40 am	Trar	nsition (2 mins)		
10:42 am	OSU	Presentation (5 mins)		
10:47 am	030	Q/A (5 mins)		
10:52 am	Trar	nsition (2 mins)		
10:54 am	PSU	Presentation (5 mins)		
10:59 am	P30	Q/A (5 mins)		
11:04 am	Trar	nsition (2 mins)		
11:06 am	LIDC	Presentation (5 mins)		
11:11 am	UBC	Q/A (5 mins)		
11:16 am	Transition (2 mins)			
11:18 am	UAA	Presentation (5 mins)		
11:23 am	UAA	Q/A (5 mins)		
11:28 am	Transition (2 mins)			
11:30 am		Presentation (5 mins)		
11:35 am	UI	Q/A (5 mins)		
11:40 am	Transition (2 mins)			
		Closing		



Steel Bridge

There will be no live component for the Steel Bridge Competition unlike the other competitions as no presentation is required. Steel Bridge submissions will be judged and results will be announced on Friday, April 29th at the Awards Ceremony.

Steel Bridge participants are invited and encouraged to support their schools during presentations and to participate in any networking and workshop events.



Competitions Updates & Awards

Competition updates, awards available, and prize money for each competition are detailed below. Best of luck to everyone!

ASCE Concrete Canoe Competition

The Race Demonstration category has been removed from the scoring rubric. An updated set of rules has been shared with all schools.

- 1st Place: 1st Place Paddle & \$500 CAD
- 2nd Place: 2nd Place Paddle & \$250 CAD
- 3rd Place: 3rd Place Paddle & \$100 CAD

ASCE Sustainable Solutions Competition

Existing rules remain in effect and will be implemented using the *Virtual Scenario* adaptations where indicated. Unique submission links for each participating school have been sent out by email.

- Public Outreach Poster submission deadline: April 8th
- 1st Place: 1st Place Award & \$500 CAD

Student Steel Bridge Competition

The previous rules will no longer apply. Submission links for each participating school have been sent out by email. The new set of rules adapted by AISC is posted here: <u>Compete from Campus 2022</u> with the following important dates:

- Die Roll (results will be sent out by email): April 8th
- Videos, Poster, Judging Form, Photos deadline: April 22nd
- Awards for 1st, 2nd, and 3rd in each category (8 categories)
- 1st Place Overall: 1st Place Plaque & \$500 CAD
- 2nd Place Overall: 2nd Place Plaque & \$250 CAD
- 3rd Place Overall: 3rd Place Plaque & \$100 CAD

Environmental (Water Treatment) Competition

Existing rules are retained with the only modification being that posters be submitted as PDFs instead of as physical boards.

- Please submit Technical Paper and Digital Poster by emailing <u>pnw2022environmental@gmail.com</u> by **April 14**th
- 1st Place: 1st Place Plaque & \$500 CAD

Student Symposium Paper Competition

All submissions have now been received. For your reference, the rules are available here. Please note that presentations shall be five minutes long and include slides.

- Presentations will be held on April 29th
- 1st Place: 1st Place Paperweight



Competition Contacts

The contact information for all of our Symposium planning team members is on our website. To avoid communications being filtered out as junk, please ensure that all student chapter and team captain email accounts have added the email addresses of their respective competition coordinators to their trusted senders list. Important information regarding each competition will be sent to you directly from our competition coordinators' email addresses.

studentsymposium.asce.org/pacific-northwest/meet-the-team



